Devlet Tahvili ve Hazine Bonosu Getiri Hesaplama

Özellikler

  • Devlet tarafından çıkarılan kısa, orta ve uzun vadeli borçlanma senetleridir.
  • T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı güvencesindedir.
  • Alım satım işlemleri 09:30-16:00 saatleri arasında yapılır.
  • Hazine bonosu iskontolu olarak satılır, vade sonunda elde edilecek kazanç bellidir.
  • Devlet tahvili iskontolu ya da kupon ödemeli olabilir. Kuponlu tahviller sabit veya değişken kupon faizi ile ihraç edilir.
  • DİBS vade tarihine kadar hesapta tutulduğu takdirde anapara ve faizin tamamının ödenmesi garantilidir. DİBS vadesi dolmadan ikincil piyasada nakde dönüştürülmek istenirse, piyasada geçerli fiyatlardan satış yapılacağı için vade sonunun beklenilmesi durumundaki kazanca göre daha az getiri veya zararla da karşılaşılabilir.
  • Her an nakde çevrilebilecek bir yatırım aracı olan hazine bonosunu, vadesi gelmeden, ikincil piyasada satma işlemini Garanti BBVA İnternet Bankacılığı, Garanti BBVA Müşteri İletişim Merkezi ve şubelerimizden yapabilirsiniz.
  • Özel Sektör Tahvil / Bonoları banka ya da anonim şirketler tarafından finansman sağlamak amacıyla, Türk Lirası üzerinden ihraç edilen, 1 yıl ve daha uzun vadeli borçlanma senetleridir. Özel Sektör Tahvili / Bonolarının Devlet Tahvili ve Hazine Bonosundan farkı, ihraççının bir banka veya anonim şirket olması dolayısıyla herhangi bir devlet garantisinin söz konusu olmamasıdır.

#İşBirlikteliği

Garanti BBVA

Sıkça Sorulan Sorular

Bono, bir özel şirketin ya da devlet kurumunun yatırımcılardan aldığı bir miktar borç karşılığında çıkardığı bir çeşit borç senedidir.

Tahvil, devlet veya belirli özel kuruluşlar tarafından çıkarılan ve ödünç para almak amacıyla kullanılan, belirli periyotlarda değişen faiz oranlarına sahip olan yazılı bir senettir.

Hazine bonusu T.C. Hazinesi’nin çıkarmış olduğu bir yıldan kısa vadeli devlet iç borçlanma senedidir.

Devlet tahvili bir yıl ve daha uzun vadeli TL cinsinden devlet iç borçlanma senedidir.

Hazine bonosu ve devlet tahvillerinin faiz oranları, çeşitli ekonomik faktörlere bağlı olarak belirlenir. Merkez bankası politikaları, enflasyon, ekonomik büyüme, uluslararası piyasa koşulları ve politik istikrar gibi etkenler, faiz oranlarının yükselmesine veya düşmesine yol açabilir. Merkez bankaları genellikle enflasyon kontrolü, ekonomik büyümeyi dengeleme ve finansal istikrarı sağlama amacıyla faiz oranlarını ayarlar. Uluslararası piyasa koşulları ve politik faktörler de bu oranları etkileyebilir. Yatırımcı talebi, likidite koşulları ve piyasa dinamikleri de faiz oranlarının belirlenmesinde önemli rol oynar. Hazine bonosu ve devlet tahvilleri yatırımcılara sabit getiri sağladığı için faiz oranları, yatırımcılar için önemli bir faktördür.

Özel sektör tahvili ve bonolarının devlet tahvili ve hazine bonosundan farkı, ihraççının bir banka veya anonim şirket olması dolayısıyla herhangi bir devlet garantisinin söz konusu olmamasıdır.

DİBS(Devlet İç Borçlanma Senedi)

Hazine bonoları T.C. Hazinesi’nin çıkarmış olduğu bir yıldan kısa vadeli; devlet tahvilleri ise bir yıl ve daha uzun vadeli TL cinsinden devlet iç borçlanma senetleridir. Her iki senedi de vade tarihine kadar elinizde tutarsanız, anaparanın ve faizinin size geri ödenmesi garantilidir.

Yatırımlarınızı orta veya uzun vadede değerlendirerek güvenli bir getiri sağlamak istiyorsanız, hazine bonosu ve devlet tahviline yatırım yapabilirsiniz. Hazine bonosu veya devlet tahvili işlemi yapmak için vadesiz hesabınız olması yeterli.

Garanti BBVA İnternet Bankacılığı Yatırımlar menüsü Bono/Tahvil adımından alış-satış işlemlerinizi yapabilirsiniz.

Henüz Garanti BBVA’da hesabınız yoksa bankaya gitmeden Garanti BBVA Mobil’den online banka hesabı açma işleminizi gerçekleştirebilir, hızlıca müşterimiz olabilirsiniz.

Hazine bonosu ve devlet tahvilleri Bist Times

Bizi Takip Edin