İşlem Hacmi Nedir?

İşlem hacmi; endeks, hisse senedi, kontrat ya da borsadaki günlük alım satımların tamamına denir. Söz konusu menkul kıymetlerin alım satımlarının hepsini kapsayan bu terim, yatırımcıların karşısına sıklıkla çıkar. Günlük işlem hacmi, menkul kıymet adedinin işlem yoğunluğunu gösterir. 

İşlem hacmi yüksek olduğunda yatırımcılar daha güvenli hareket edebileceklerini düşünür. Hacmi artan hisseler, çok fazla el değiştirmiş olan senetlerdir. Hacmi düşük hisseler ise senetlerin daha az el değiştirdiğini gösterir. Yatırımcılar da bu değerin büyüklüğüne göre hareket eder.

Yatırımcıların piyasadaki hareketlerine yön veren önemli unsurlardan biri işlem hacmi büyüklüğüdür. Bu nedenle hacim hesaplandıktan sonra yatırım yapılması gerekir. Bu hesaplama, işleme konu olan menkul kıymet adediyle satış fiyatının çarpılması ile bulunur.  

Eğer bahsi geçen finansal araç, bir menkul kıymet ise fiyat ile işlem adedi çarpılır. Ancak piyasa aracı bir borsa ya da endeks ise bunların hacimlerinin toplamı, istenen değeri ortaya çıkarır. Kişiler, BİST işlem hacmi değişimlerini takip ederek yatırımlarını yönlendirebilir. 

Bahsedilen değerin artması olumlu veya olumsuz nedenlerden kaynaklanabilir. Örneğin hacmin azalması negatif bir öngörünün belirtisi olabilir. Hacmin artması ise pozitif bir beklentinin sonucu olarak ele alınabilir. Ancak hacimdeki artışlar her zaman olumlu yorumlanmamalıdır. 

Borsada doğru teknik analiz yapmak, yatırımların başarılı sonuçlar vermesi açısından oldukça önemlidir. Analiz yaparken dakikalık periyotlar yerine saatlik zaman dilimlerine bakmak daha faydalı olur. Bununla birlikte piyasa yükselişe geçtiğinde işlemlerin ortalaması dikkate alınmalıdır.

Eğer mevcut değere göre geçmiş işlemlerin hacim ortalaması daha yüksekse hareketlilik söz konusu olabilir. Değer tablosu okurken histogram renklerini bilmek gerekir. Örneğin; bir değer tablosunda kırmızı histogramlar piyasanın düşeceğini, yeşiller ise yükseleceğini gösterir. İşlem hacmi göstergeleri; volume, A/D, VPT, OBV, MFI, EOM, CMF şeklindedir. İşlem hacmi artan hisselere bakarak o an için doğru yatırım hamlesi yapılabilir. 

Borsa işlem hacmi, teknik analiz yaparken elde bulunması gereken önemli bir veridir. Çünkü bu değer, yatırımcıların piyasada güvenli bir şekilde hareket etmesini sağlar. Genellikle yatırımcılar, hacmi artan araçlara yönelir. Bahsi geçen değer, aynı zamanda likidite hakkında da yatırımcıya fikir verir. Likiditesi yüksek olan lot senetlerine daha fazla rağbet gösterilir. Bu değerin düşüşüne veya yükselişine göre yatay piyasada da paralel hareketlenmeler olur. Bu durum trend teyidini kolaylaştırır. Piyasada bir trend baş göstermeden önce rekor seviyede düşüşler ve yükselişler görülebilir. Bütün bu ihtimaller, işlem hacmini takip etmeyi gerekli kılar. 

İşlem hacmi komisyon hesaplama

1- İşlem Hacminin süresi var mıdır? Bu süre nasıl hesaplanır?

İşlem hacminde süre istatik, analiz, raporlama olarak kullanılmaktadır. Senin senelik, aylık, 3 aylık, haftalık, saatlik, hatta dakikalık olarark hacimlerini görebilmen adına bir data üretir. 1 haftalık süre hesaplanmak isteniyorsa, 1 hafta boyunca yaptığın alım ve satımlarının toplamı senin işlem hacmini gösterir.

2- İşlem Hacmini neden önemlidir süresi var mıdır?

İşlem hacmi en çok Aracı Kurumların alacağı komisyonlar için önemlidir. Her kurumun farklı bir politkası ve uygulaması vardır.

3- İşlem Hacminden ne kadar komisyon alınır?

Burada  bir KOMİSYON HESAPLAMA programı hazırladık. Oradan rahatça hesaplama yapabilirsiniz.

Giriş Yap

Bist Times ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin